Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه سیاسی خبرگزاری فارس: تحولات میدانی و اوضاع پر تنش همسایه شرقی کشورمان طی هفته‌های اخیر، نهایتا منجر به تصرف عمده مناطق افغانستان توسط طالبان و تشکیل دولت توسط این گروه شده است؛ همین روز گذشته بود که طالبان کابینه خود شامل 21 عضو به نخست وزیری ملا محمد حسن آخوند را برای اداره افغانستان را معرفی کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با اینحال، در برخی نقاط افغانستان، کماکان در برابر پذیرش حاکمیت طالبان بر این کشور مقاومت می‌شود که عمده‌ترین آن، مقاومت جبهه پنجشیر به رهبری احمد مسعود فرزند شهید احمدشاه مسعود است که این روزها در کانون توجه‌ها قرار دارد.

فارغ از نظرات و دیدگاه‌های مختلفی که این روزها درباره گروه طالبان مطرح می‌شود که بعضا قائل به تغییر ماهیت طالبان و اصلاح شیوه‌های غلط این گروه در گذشته است، سابقه طالبان به خصوص در دوران حکومتش بر افغانستان باعث شده تا گروه‌هایی خواستار دخالت دولت‌های خارجی برای سرکوب طالبان و واگذاری قدرت به گروه‌های مقاومت در برابر طالبان برای تشکیل دولت وفاق ملی شوند.

در ایران نیز  شاهد اظهار نظرهایی عمدتا از سوی اصلاح‌طلبان داخلی هستیم که بر این موضوع تأکید دارند که جمهوری اسلامی ایران در برابر تغییر و تحولات در افغانستان و قدرت گرفتن طالبان، باید با اعزام نیرو و کمک به جبهه پنجشیر وارد یک جنگ در افغانستان شود تا مانع از قدرت گرفتن طالبان در این کشور شود.

گذشته از نظرات قبلی این افراد که با تخطئه تلاش و جانفشانی مدافعان حرمی که در کشورهای عراق و سوریه به منظور کمک مستشاری به نیروهای مسلح این کشورها حضور یافتند، می‌توان این سوال را مطرح کرد که چرا جمهوری اسلامی ایران مانند عرصه مبارزه با داعش، وارد درگیری در افغانستان نمی‌شود؟

پاسخ به این سوال را باید در چند محور دنبال کرد:

نخست آنکه ایران، هرگز راسا وارد هیچ جنگی نشده؛ در مواردی مانند عراق و سوریه نیز ایران پس از درخواست رسمی دولت‌های قانونی دو کشور آن هم نه با لشکرکشی، بلکه برای مبارزه با تروریسم به آنها «کمک مستشاری» کرد و هرگز طرف اصلی جنگ نبود.

در عراق و سوریه، دولت‌های مستقر و نیروهای مسلح‌شان تصمیم به دفاع از خود گرفتند و در کنار آنها گروه‌های انبوه و متعدد مردمی نیز به صورت داوطلبانه تصمیم گرفتند در کنار دولتشان باشند؛ بنابراین ایران هم عمدتا با کمک مستشاری، به ساماندهی خطوطو دفاعی و تهاجمی برای نبرد علیه تروریست‌ها پرداخت.

حالا چنین شرایطی را با افغانستان مقایسه کنید؛ دولت و ارتش این کشور فاقد ریشه مردمی بودند و تماما توسط ایالات متحده تجهیز و استقرار یافته بودند؛ به همین دلیل هم بود که تنها ظرف چند هفته، همه شهرها و امکانات نظامی را بدون کمترین مقاومت تسلیم طالبان کردند.

در وهله دوم؛ نوع نزاع در افغانستان متفاوت از آن چیزی است که در سوریه و عراق اتفاق افتاد. در سوریه و عراق، ایالات متحده با ایجاد و سپس تجهیز داعش، در حقیقت به دنبال شکستن خط مقاومتی بود که از ایران آغاز و امتداد آن در عراق و سوریه و لبنان بود، اما در افغانستان اوضاع متفاوت است! در افغانستان آنچه جریان دارد نزاع اقوام مختلفی است که در این کشور حضور دارند. با اینحال ورود هر طرف خارجی به این نزاع داخلی، می‌تواند آتش جنگ داخلی گسترده‌ای را بیفروزد که سال‌های سال ادامه داشته باشد.

از سوی دیگر با توجه به تنوع قومیت‌ها در افغانستان،‌ نمی‌توان صرفا جبهه مقاومت پنجشیر یا طالبان را نماینده کل مردم افغانستان حساب کرد؛ پس حمایت از هرکدام نمی‌تواند به معنای حمایت از مردم افغانستان باشد، بلکه حمایت از یک طرف قومیتی یا مذهبی است که خود به شعله‌ور کردن آتش یک جنگ بزرگ دامن می‌زند. 

البته از این حیث باید طراحی‌های آمریکایی را نیز در نظر داشت؛ آمریکا پس از دو دهه حضور بدون دستاورد در افغانستان و صرف هزینه‌های هنگفت تریلیون دلاری، این کشور را ترک کرد و شکست سنگینی در کارنامه‌اش درج شد، حال باید به این نکته توجه داشت که مطالبه محافل غربگرای داخلی برای سوق دادن ایران به ورود به صحنه افغانستان، طراحی از سوی ایالات متحده باشد تا ایران را به زمین بازی که خود طراحی کرده بکشاند.

حالا شاید کماکان این سوال مطرح باشد که حمایت از آزادیخواهان و مظلومان جهان آرمان انقلاب اسلامی است و ایران باید به هر قیمت ممکن، حامی این حرکت‌ها باشد و تفاوتی میان فلسطین و سوریه و عراق و یمن با افغانستان قائل نباشد.

پاسخ به این نکته نیز در تفاوت افغانستان با گزینه‌های فوق است؛ در فلسطین موضوع ورود یک گروه بزرگ خارجی و اشغالگری است درحالیکه طالبان از مردم افغانستان هستند گرچه قطعا نماینده اکثریت نیستند. لذا این دو قابل مقایسه نیستند.

در سوریه دولت مرکزی و در یمن شورای مرکزی وجود داشته که از ایران کمک رسمی خواسته اند؛ ایران درباره افغانستان هم اعلام آمادگی برای کمک کرده بود اما اشرف غنی دل به آمریکایی ها بسته بود و نتیجه شد آنچه شد. هیچ گروه دیگری در وضعیت کنونی افغانستان نیز نمی‌تواند نماینده مردم یا اکثریت آنان باشد؛ لذا ایران نمی‌تواند از منطق سابق خود برای کمک به یک طرف استفاده کند.

از سوی دیگر گفته می‌شود که ایران می‌تواند مانند آنچه که در سوریه و عراق اتفاق افتاد و نیروهای هم‌پیمان خود را وارد عرصه جنگ با داعش کرد، در افغانستان نیز فاطمیون را وارد عرصه جنگ با طالبان کند. اینجا نیز تفاوت شرایط در عراق و افغانستان به وضوح مشخص است.

در سوریه و عراق وارد کردن گروه‌های هم‌پیمان با خواست و تایید دولت برای کمک به ارتش اتفاق افتاد؛ درحالیکه برخی اظهارات مبنی بر وارد کردن فاطمیون به افغانستان برای جنگ با طالبان با این منطق نمی سازد. از طرف دیگر چگونه یک گروه کمتر از 15هزار نفری را به جنگ گروهی بیش از 100هزارنفر بفرستیم و امید به حداقل پیروزی داشته باشیم؟ و از اینها مهم‌تر اینکه چگونه یک گروه عموما شیعه و هزاره را به جنگ گروهی عموما سنی و پشتون بفرستیم و امید داشته باشیم با این کار جنگ قومی-مذهبی در افغانستان اتفاق نیافتد؟

با این حال باید به این نکته توجه داشت که جمهوری اسلامی ایران هیچگاه بنای ورود به یک جنگ داخلی برای حمایت از یک گروه در برابر گروه دیگری را نداشته است، حتی اگر آن گروه مورد ظلم دیگران واقع شده باشد. می‌توان مثال بحرین را ذکر کرد، در بحرین در حالی که دولت مرکزی دست به کشتار مردم زد، اما ایران هیچ گاه از انقلابیون بحرین حمایت نظامی نکرده و برایشان سلاح و... نفرستاد، بلکه به صورت رسانه‌ای و سیاسی از آنان حمایت کرد.

در مورد افغانستان نیز نمی‌توان انتظار حمایت نظامی از یک گروه داخل افغانستان را داشت؛ یعنی ایران کاری به جنگ‌های داخلی که وجه داخلی داشته باشند ندارد و در هرجایی که کمک نظامی یا مستشاری داده با خواست دولت مرکزی یا گروهی که نمایندگی یک اکثریت را داشته بوده است.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: عراق ایران جمهوری اسلامی ایران سوریه و عراق عراق و سوریه یک گروه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۰۵۷۳۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نیوزویک: مقاومت اسلامی بحرین، جبهه جدید محور مقاومت در جنگ با اسرائیل

"گردان های الاشتر" بحرین با انجام یک عملیات برضد اسرائیل از خاک عراق، اعلام گشایش جبهه جدیدی در نبرد محور مقاومت علیه اسرائیل کرد.
به گزارش عصرایران، وبگاه نشریه "نیوزویک" آمریکا با اشاره به این موضوع نوشت:

شبه نظامیان مستقر در کشور جزیره ای بحرین مسئولیت اولین حمله خود به اسرائیل را برعهده گرفتند که نشان دهنده پنجمین جبهه گشوده شده توسط نیروهای ائتلاف "محور مقاومت "همسو با ایران از زمان آغاز جنگ غزه است.

این گروه که به "گردان های الاشتر" (سرایا الاشتر) معروف است و خود را مقاومت اسلامی در بحرین معرفی می کند، روز پنجشنبه با صدور بیانیه ای اعلام کرد که شنبه گذشته مقر شرکت اسرائیلی Trucknet Enterprises را با پهپاد هدف قرار داده است؛ شرکتی که گفته می شود "مسئول حمل و نقل زمینی در اسرائیل در شهر بندری ایلات در جنوب اسرائیل که "ام الرشراش" نیز نامیده می شود.

به گفته این گروه، این حمله "در حمایت از آرمان فلسطین و در حمایت از مردم در حال مقاومت در غزه" انجام شد.

این گروه گفت: "مقاومت اسلامی در بحرین تایید می کند که به حرکت و حمایت خود در همه سطوح از مردم صبور و مقاوم غزه ادامه می دهد و تا زمانی که تجاوزات رژیم صهیونیستی به غزه متوقف نشود، عملیات خود را متوقف نخواهد کرد."

به نوشته نیوزویک: این بیانیه کاملا منعکس کننده زبانی است که از دیگر جناح های محور مقاومت از جمله حزب الله لبنان، مقاومت اسلامی عراق و سوریه مستقر در عراق و جنبش انصارالله یا حوثی های یمن صادر می شود. گردان های الاشتر همزمان ویدئویی به شدت سانسور شده را به اشتراک گذاشتند که مدعی بود فیلمی از آماده سازی و اجرای حمله علیه بندر ایلات در مکانی نامعلوم (احتمالا از عراق) را نشان می داد.

این کلیپ به طور برجسته پرتره ای را نشان می داد که 4 مرد را به تصویر می کشید: "ردا الغصره"، "مصطفی یوسف" و "محمود یحیی" که در سال 2017 هنگام تلاش برای فرار از زندان بحرین به ایران توسط نیروهای امنیتی بحرین کشته شدند و همچنین احمد الممالی که در سال 2019 اعدام شد. هر 4 نفر توسط مقامات بحرینی به تروریسم متهم شدند و توسط گردان های الاشتر به عنوان شهدا مورد ستایش قرار می گیرند و در ویدئو برچسب تصویر این 4 شهید بر روی پهپاد شلیک شده به سمت اسرائیل نصب می شود.

نیوزویک با ارتش اسرائیل و شرکت "تراک نت" که هنوز این حمله را تایید نکرده اند و همچنین شاخه رسانه ای گردان های الاشتر برای اظهار نظر تماس گرفته است.

سفارت بحرین در ایالات متحده گزارشی از خبرگزاری دولتی بحرین را با نیوزویک به اشتراک گذاشت که در آن به نقل از "محمد العباسی" سخنگوی مرکز ارتباطات ملی بحرین، آمده است که دولت منامه گردان های الاشتر را یک سازمان تروریستی می داند که خارج از بحرین فعالیت می کند.

گردان های الاشتر یک گروه شبه نظامی شیعه است که با نظام پادشاهی آل خلیفه که اقلیت سنی حاکم بر اکثریت شیعه کشور بحرین است، مخالف است. این گروه حداقل از سال 2013 مسئولیت حملاتی علیه نیروهای امنیتی در بحرین را بر عهده گرفته است، از جمله تعدادی بمب گذاری که پرسنل امنیتی را هدف قرار داده است.  همراه این گروه دیگر شبه نظامیان مقاومت شیعه در بحرین مانند گردان های المختار و گردان های وعد الله نیز مسئولیت حملاتی را بر عهده گرفته اند. مقامات بحرینی مدعی حمایت ایران از این گروه ها هستند. 

پهپادی که در ویدئوی گردان های الاشتر مشاهده شد، شباهت هایی به مدل هایی داشت که اخیرا توسط انصارالله یمن به کار گرفته شده بود ؛ به ویژه پهپاد صماد ساخته انصارالله یمن. 

همانند تعدادی از شبه‌نظامیان محور مقاومت در سراسر منطقه، پرچم گردان‌های الاشتر مشت گره‌شده‌ای است که یک تفنگ کلاشینکف را در کنار یک کره و آیات قرآن، به تبعیت از الگوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، برافراشته است.

در حالی که به نظر می رسد گردان های الاشتر تقریبا به اندازه برخی از برجسته‌ترین جناح‌های محور مقاومت در لبنان، عراق، سوریه و یمن فعال نیست، اما این گروه در کنار دیگر شبه‌نظامیان مسلمان شیعه، نگرانی‌های امنیتی پایدار برای رژیم آل خلیفه در بحرین ایجاد کرده است. 

بحرین همچنین برای ایالات متحده که پایگاهی کلیدی در آنجا دارد، بسیار واجد اهمیت است. شهر منامه، پایتخت بحرین، میزبان مقر ناوگان پنجم نیروی دریایی ایالات متحده است.

 

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: حمله امریکا و انگلیس به یمن / حمایت کانادا، بحرین، استرالیا و هلند سید حسن نصرالله: بحرین دیگر کشور مستقلی نیست و عربستان آن را اشغال کرده است/ پادشاه بحرین باید تعدادی روانپزشک استخدام کند پشت پرده توافق اسرائیل با بحرین چیست؟

دیگر خبرها

  • حمله گازانبری امارت طالبان به تعهدات آبی با ایران
  • رئیس اقلیم کردستان عراق وارد تهران شد
  • انحراف آب هیرمند توسط طالبان به شوره زارهای افغانستان | افغانستانی‌ها آب شیرین را تلخاب می کنند! | واکنش معاون رئیس‌جمهور به این اقدام عجیب طالبان
  • انحراف آب هیرمند به شوره زارهای افغانستان حقیقت دارد | سلاجقه: برای مسدود کردن انحراف آب با طالبان گفت‌وگو می‌ کنیم | طالبان آب شیرین را تلخاب می کند!
  • داعش در افغانستان به طور جدی سرکوب شده است
  • طالبان: حضور داعش در افغانستان به صفر نزدیک شده است
  • واکنش وزیر دفاع انگلیس به تحریمش از سوی ایران/ مخالفت امارات با استفاده آمریکا از پایگاه های نظامی در این کشور/ حمله موشکی به پایگاه نظامیان آمریکایی در شرق سوریه/ رایزنی محرمانه دولت بایدن و عربستان درباره یک توافق
  • نیوزویک: مقاومت اسلامی بحرین، جبهه جدید محور مقاومت در جنگ با اسرائیل
  • ادعای وزیر دفاع ترکیه درباره حضور پ ک ک در داخل مرزهای ایران
  • رایزنی ایران و افغانستان بر تقویت ترانزیت از مسیر چابهار