Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران جوان،پیرمحمد ملازهی، کارشناس مسائل افغانستان گفت: داعش به عنوان گروهی که در افغانستان حضور دارد مسئولیت دو انفجار قندهار و قندوز را بر عهده گرفته است. داعش به دنبال فرقه ای کردن برخوردها در افغانستان است.

وی گفت:داعش با تجربه ای که در عراق و سوریه و به نوعی در پاکستان داشت و گروه های وابسته به داعش عمدتا در این قضیه هستند، علت را اینطور نشان می دهند که نگران رسیدن افغانستان به صلح و ثبات کامل هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چون در آن صورت است که طالبان تحت فشار های منطقه ای مجبور به برخورد با داعش می شود بنابراین هرج و مرج و فضای ناآرام و تنش آلود به نفع داعش است. در واقع داعش از شکافی که درون جامعه وجود دارد و از ارتباط با مسائلی که طالبان دارند برای تقویت حضور خود استفاده می کند. گروه هایی که وابسته به داعش هستند گروه های قومی منطقه هستند یعنی ازبک و تاجیک و اویغور و چچن و همچنین گروه های مختلف دیگری که در جنگ سوریه و عراق بودند و با داعش همکاری می کردند و با رهبری داعش بیعت کرده بودند.

برهم زدن ثبات و راه اندازی جنگ فرقه ای

وی افزود:بهترین حرکت از دید داعش این است که اجازه ندهد ثبات کاملی در افغانستان بوجود بیاید که بعد با طالبان دچار مشکل شود. امروز به راه انداختن جنگی فرقه ای میان شیعه و سنی زمینه را برای این کار مساعد می کند. اما تاریخ افغانستان نشان می دهد شیعیان و سنی های افغانستان تضاد مذهبی بالایی ندارند و جز در موارد خاصی که به تحریک حکومت ها بود مسائل دیگری وجود نداشت. بعلاوه ذهنیتی صوفی گرایانه در افغانستان وجود دارد و بخش هایی اخوانی هستند و آنها هم معمولا ملایم هستند و کاری به این کارها ندارند. بنابراین اینکه داعش بتواند جنگی فرقه ای در افغانستان بوجود بیاورد محل تردید است ولی به هر حال تلاش خود را می کند. اگر شیعیان نیز بر علیه سنی ها تحریک شوند به نفع داعش خواهد بود ولی تا اینجا شیعیان از خود، خویشتنداری نشان داده اند و علمای شیعه و هم سنی محکوم کرده اند و سعی شده از دولت طالبان بخواهند امنیت را تامین کند. طالبان تا زمانی که گروهی چریکی بود و علیه اشرف غنی و عبدالله عبدالله می جنگید یک وضعیت داشت و حالا که قدرت را گرفته وضعیت دیگری دارد و تنش به نفع طالبان نیست اما کنترل داعش توسط طالبان جای بحث دارد. نیروهای امنیتی و نظامی برای برخورد با داعش آن اراده و توان را ندارند. بعلاوه اینکه بخش هایی از طالبان با داعش همکاری دارند مثلا شبکه حقانی با داعش بیعت کرد و عضوی از داعش است.

استراتژی ایران درمورد افغانستان 

ملازهی گفت :ایران سیاست استراتژیکی در مورد افغانستان نداشت. شیعیان افغانستان از ایران انتظار دارند، اگر ایران به این انتظار پاسخ درستی ندهد یا پاسخ ضعیفی بدهد و تنها در حد محکوم کردن باشد که خب همه محکوم می کنند و چنین پاسخی بین شیعیان و ایران فاصله می اندازد. ضمن اینکه جمعیتی از افغانستان غیر پشتون و فارسی زبان هستند و در حوزه تمدنی ایران قرار دارند وقتی ایران ایدئولوژیک که مدعی حمایت از شیعه و سنی است و نمی تواند در مورد شیعه ها اقدامی بکند قطعا در مورد دیگر قومیت ها نیز قادر به انجام کاری نخواهد بود و آنها هم از سیاست های ایران سرخورده می شوند که تا حد زیادی سرخورده شده اند. بنابراین در واقع ایران در ارتباط با گروه طالبان دچار مشکلی اساسی است که باید استراتژی مدونی در ایران شکل بگیرد بعلاوه اینکه در ایران هم جناح های مختلف و نهاد های مختلفی در امور افغانستان کار می کنند. این خود ضعفی است و باید تمرکزی بر مسائل افغانستان باشد و خروجی یکی باشد و یک سخنگو وجود داشته باشد. از این رو من فکر می کنم بخشی مربوط به خود ایران است که چه سیاستی در پیش می گیرد، بخشی واقعیت های موجود در افغانستان است که در حدود ۲۳ گروه متفاوت در افغانستان وجود دارد که جنگنده و مسلح هستند و برخی از آنها با داعش همکاری می کنند.

همکاری عمیق طالبان با داعش

وی اظهار داشت: طالبان هم با داعش همکاری می کند. از یک طرف طالب حکومت را در دست گرفته و باید امنیت جامعه را حفظ کند ولی تعریفی که طالب از امنیت دارد تعریف همه شیعیان نیست. طالبان امنیت را در حد خود می داند، امنیت یعنی اگر کسی دزدی کرد دستش را قطع کنند نه اینکه بروند و نماز جمعه را کنترل کنند تا کسی عملیات انتحاری نکند. هرچند که نوع رفتار داعش قابل کنترل نیست، شخصی به راحتی در لباس نمازگزاران وارد صف نماز جماعت می شود و خود را منفجر می کند و همه را به کشتن می دهد. آمریکایی ها هزاران نیرو در منطقه داشتند و نتوانستند این حرکت را کنترل کنند. طالب هم نمی تواند کنترل کند. باید مسائل و خطراتی که افغانستان می تواند برای تمامی کشور های منطقه ایجاد کند جدی تر دیده شود و نیاز است کشور های منطقه سیاست هماهنگی را در پیش بگیرند تا بتوانند کنترلی بر این اوضاع داشته باشند.

حکومت طالبان دوام می آورد 

کارشناس مسائل سیاسی گفت :به نظر من حکومت طالبان دوام می آورد، چون طالب نیرو دارد و پشتیبان خارجی دارد و اینطور نیست که بگویم سقوط خواهد کرد. امروز پاکستان و امارات و قطر و ترکیه از طالبان حمایت می کنند و در سطح بین المللی چین از زاویه دید پاکستان به طالبان کمک می کند. القاعده بود که در سال ۲۰۰۱ در نیویورک عملیاتی انجام داد، طالب در قدرت بود و کسی نمی توانست جمع و جورش کند امروز هم طالبان نزدیک به ۱۰۰ هزار نیروی با انگیزه جهادی دارد. در داخل و خارج نیرویی وجود ندارد که انگیزه مبارزه با طالبان را داشته باشند مگر اینکه طالبان نتواند کشور را به لحاظ سیاسی و اقتصادی اداره کند. طالب حمایت خارجی و منطقه ای دارد و اقوام پشتون حامی طالبان هستند و جبهه پنجشیر هم نتوانست کاری بکند.

اقتصاد و انحصار طلبی دو پاشنه آشیل طالبان

انحصار طلبی طالبان که در قدرت دارد و هم به لحاظ ایدئولوژیک و هم به لحاظ قومی و اگر برای این راه حلی پیدا کنند و بپذیرند که بقیه قومیت ها را در قدرت شریک کنند طالب راحت‌تر می تواند در قدرت تثبیت شود. پاشنه آشیل دوم طالبان اقتصاد است، افغانستان کشور فقیری است مگر اینکه قرارداد نان و آب داری با چین ببندد. چین به دنبال این است که منابع زیر زمینی افغانستان را به طور انحصاری و با کمک پاکستان به دست بیاورد، اگر چنین قراردادی بین چین و افغانستان امضا شود چین افغانستان را به چهارچوب سوتاک و قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین و به عبارتی ایران و افغانستان و پاکستان توسط چین در یک راستا گرفته می شود. چین این امکان را دارد که همان سرمایه گذاری در پاکستان را در افغانستان انجام بدهد و اقتصاد این کشور را نجات بدهد. برای چین مطرح نیست که طالبان چه نوع حکومتی در داخل کشور افغانستان دارد، چین در این مساله دخالت نمی کند، بنابراین طالبان امکاناتی دارد و بستگی به این دارد که به چه صورت از این امکانات و ظرفیت ها استفاده کند.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: طالبان داعش ایران جنگ داخلی داعش همکاری فرقه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۱۱۰۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دومین قطار ترانزیتی افغانستان - ترکیه آماده حرکت است؛ عبور از ایران مشروط به همکاری راه‌آهن

تین نیوز

مدیرعامل کنسرسیوم توسعه ریلی افغانستان گفت: دومین قطار ترانزیتی افغانستان بعد از تخصیص لکوموتیو کنسرسیوم برای خروج از کشور امکان حرکت دارد که در ادامه مشروط به همکاری شرکت راه آهن جمهوری اسلامی انجام خواهد شد.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، اداره راه آهن افغانستان در شبکه ایکس اعلام کرده است که، دومین قطار ترانزیتی افغانستان از مسیر ایران به مقصد ترکیه آماده ی حرکت است.

این اداره با اشاره به همکاری کشورهای همسایه افغانستان آورده است: ما علاوه بر انتقال کالاها، قلب ها را نیز به یکدیگر متصل می کنیم.

این در حالی است که، اولین قطار ترانزیتی افغانستان به مقصد ترکیه در ایستگاه شمتیغ متوقف شده است.

در خصوص این موضوع «مصطفی رضایی» مدیرعامل کنسرسیوم توسعه ریلی افغانستان به ایراف گفت: پس از این که اولین قطار ترانزیتی افغانستان به ترکیه به دلیل ناهماهنگی شرکت راه آهن دو هفته در مرز شرقی کشور گرفتار شد، بر اساس دستور دفتر رئیس جمهور، وزیر راه و شهرسازی به موضوع ورود کرد.

وی افزود: همچنین نامه تعیین کننده نماینده ویژه وزارت راه و شهرسازی برای آغاز بهره برداری تجاری از محور ریلی خواف - هرات با پیگیری هایی که نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان و استاندار خراسان رضوی انجام دادند، تعیین تکلیف صورت گرفت.

رضایی در ادامه توضیح داد: از این رو در روزهای جاری این قطار از نقطه صفر مرزی حرکتش را به سمت مرزهای غربی کشور برای خروج به سمت ترکیه آغاز خواهد کرد.

مدیرعامل کنسرسیوم توسعه ریلی در خصوص قطارهای ترانزیتی بعدی از افغانستان که وارد ایران می شود، مطرح کرد: بعد از تخصیص لکوموتیو کنسرسیوم برای خروج از کشور امکان حرکت قطارها است که در ادامه مشروط به همکاری شرکت راه آهن جمهوری اسلامی انجام خواهد شد.

رضایی در نهایت خبر داد که در روزهای آتی دومین قطار ترانزیتی هم وارد کشور خواهد شد.

 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • طاها:سازمان همکاری اسلامی به تعامل با افغانستان ادامه می‌دهد
  • شرکت هیئت طالبان در اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی
  • حضور طالبان در نشست کشورهای اسلامی
  • شرکت هیات افغانستان در نشست‌های بین‌المللی
  • انحراف آب هیرمند توسط طالبان به شوره زارهای افغانستان | افغانستانی‌ها آب شیرین را تلخاب می کنند! | واکنش معاون رئیس‌جمهور به این اقدام عجیب طالبان
  • انحراف آب هیرمند به شوره زارهای افغانستان حقیقت دارد | سلاجقه: برای مسدود کردن انحراف آب با طالبان گفت‌وگو می‌ کنیم | طالبان آب شیرین را تلخاب می کند!
  • داعش در افغانستان به طور جدی سرکوب شده است
  • طالبان: حضور داعش در افغانستان به صفر نزدیک شده است
  • دومین قطار ترانزیتی افغانستان - ترکیه آماده حرکت است؛ عبور از ایران مشروط به همکاری راه‌آهن
  • رایزنی ایران و افغانستان بر تقویت ترانزیت از مسیر چابهار